Великобритания струпва войски в Кипър, за да помогне на своите граждани да напуснат Ливан, тъй като премиерът Кийр Стармър предупреди, че ескалацията в боевете между Израел и Хизбула тласка региона към ръба, пише Reuters.

Британското правителство анонсира в изявление късно във вторник, че 700 войници ще пътуват до Кипър, засилвайки присъствието си в района, където вече има два кораба на Кралския флот, самолети и транспортни хеликоптери.

"Събитията през последните часове и дни показаха колко нестабилна е тази ситуация, поради което нашето послание е ясно, британските граждани трябва да напуснат сега“, заяви министърът на отбраната Джон Хийли. "Нашето правителство гарантира, че са налице всички приготовления за подкрепа на британските граждани, ако ситуацията се влоши“.

 Ожесточените битки тази седмица между Израел и подкрепяната от Иран ливанска групировка Хизбула увеличиха опасенията, че тлеещия почти година конфликт в района ще експлоадира и ще дестабилизира Близкия Изток, където вече бушува война между ХАМАС и Израел.

Стармър заяви, че е много загрижен, че регионът излиза извън контрол.

"Всички страни трябва да се отдръпнат от ръба“, подчерта  той в интервю за радио LBC. "Очевидно отивам в Ню Йорк на Общото събрание на ООН, за да говоря с колеги и съюзници, но моето послание ще бъде за прекратяване на огъня. Отдръпнете се от ръба. Деескалирайте ситуацията“.

Офанзивата на Израел от понеделник сутринта уби 569 души, включително 50 деца, и рани 1835 в Ливан, заяви министърът на здравеопазването Фирас Абиад.

Хиляди разселени хора, избягали от Южен Ливан, се приютиха в училища и други сгради.

Израел обяви, че измества фокуса си от Газа към северната граница, където Хизбула изстрелва ракети срещу Израел в подкрепа на ХАМАС, която също е подкрепяна от Иран.