Великобритания планира да засили военното си присъствие в Северна Европа, включително да разположи 20 000 военни в региона през следващата година, за да помогне защитата на критична инфраструктура във време на нарастваща загриженост за евентуален руския саботаж, пише Independent.

Премиерът на Великобритания Риши Сунак се е срещнал с други лидери като част от срещата на върха за сътрудничество в областта на отбраната на Съвместните експедиционни сили (JEF) на шведския остров Готланд в Балтийско море.

Великобритания ще изпрати 20 000 войници, моряци, морски пехотинци и военновъздушни сили, осем кораба на Кралския флот и ескадрила самолети и военни хеликоптери, за да помогнат да се възпират заплахите от Русия, се посочва в изявление на правителството.

Обединеното кралство ще вземе участие в широкомащабни учения в много държави и ще проведе обучение на въздушната полиция.

JEF е група за сътрудничество в областта на отбраната между скандинавските и балтийските държави, Нидерландия и Великобритания. Групата се срещна дни след като тръбопровод и кабел за данни във Финския залив бяха повредени поради "външна дейност“, подклаждайки опасения за сигурността в по-широкия скандинавски регион.

"Тази седмица отново видяхме, че нашата сигурност не може да се приема за даденост. Жизненоважно е да застанем обединени“, посочва Сунак в изявление.