Обединеното кралство съобщи, че планира да похарчи 300 млн. паунда (690 млн. лева) за нова програма за производство на усъвършенствано ядрено гориво, подходящо за следващото поколение реактори за производство на електроенергия, като Клер Коутиньо предупреди, че Владимир Путин няма да държи Обединеното кралство "за откуп по отношение на ядреното гориво", предаде The Guardian.

Обединеното кралство, заедно с държави като САЩ, Франция и Южна Корея, наскоро подписа ангажимент за утрояване на световния ядрен капацитет до 2050 г. като част от международните усилия за намаляване на въглеродните емисии, които увреждат климата.

В неделя Обединеното кралство заяви, че новата му инвестиция ще подпомогне вътрешното производство на високотехнологичен нискообогатен уран (HALEU) - вид гориво, което в момента се произвежда в търговски мащаб само от Русия.

"Стартирането на програмата HALEU ще даде възможност на Обединеното кралство да снабдява света със специализирано ядрено гориво и да изолира още повече Русия и Путин", се посочва в изявление на министерството на енергийната сигурност и въглеродната неутралност.

Министър Клер Коутиньо е добавила:

"Ние се противопоставихме на Путин по отношение на петрола, газа и финансовите пазари, няма да му позволим да ни изнудва за откуп по отношение на ядреното гориво. Великобритания даде на света първата действаща атомна електроцентрала, а сега ще бъдем първата страна в Европа извън Русия, която ще произвежда усъвършенствано ядрено гориво".

"Това ще бъде от решаващо значение за енергийната сигурност у дома и в чужбина и се основава на историческите конкурентни предимства на Великобритания", е подчертала тя.