Великобритания официално се присъедини към програмата за разработване на ракети с голям обсег с Германия, Франция, Полша и други европейски партньори

Министърът на отбраната на страната Джон Хийли отбеляза, че новата програма предвижда създаване на крилата ракета с наземно базиране или различни платформи с обсег от 1000 до 2000 километра, което значително ще повиши бойните способности на участващите страни, пише Army Recognition.

Проектът също цели подобряването на цялостната интеграция на европейските системи за противовъздушна отбрана, което е от решаващо значение за укрепване на цялостната сигурност на НАТО.

Отбелязва се, че от началото на руско-украинската война ракетите с голям обсег са станали особено актуални, като се има предвид увеличаването на далечните атаки от Русия.

Съществуващите запаси от европейски крилати ракети като Storm Shadow, SCALP и Taurus имат обсег от около 500 километра и вече се използват за прецизни удари срещу стратегически цели. Изданието добави:

"Предстоящата световна война ще изисква арсенал от ракети с възможност за поразяване на разстояния до 2000 км“.

Разполагане на ракети Tomahawk в Германия

Като част от сътрудничеството Съединените щати и Германия също така обявиха, че ще разположат временно американски ракети с голям обсег, включително SM-6, ракети Tomahawk и хиперзвукови оръжия в процес на разработка, на германска земя, считано от 2026 г. Разполагането, критикувано от Москва като "много сериозна заплаха" за националната сигурност на Русия, се разглежда като временна мярка, докато Европа не разработи свои собствени ракети с голям обсег.