Великобритания удължи престоя на системата за противовъздушна отбрана Sky Sabre в Полша. Това съобщава полският министър на отбраната Владислав Косиняк-Камиш в сощиалната мрежа (X).

"Британската противоракетна система Sky Sabre остава в Полша до края на годината, за да укрепи източния фланг на НАТО. Ние продължаваме да работим заедно в името на сигурността", пише той

Модерните британски системи за противовъздушна отбрана Sky Sabre пристигнаха в Полша през юли 2022 г.

Sky Sabre може да следи едновременно 24 цели и се състои от три компонента: радар, система за предаване на данни и противовъздушни ракети. Във всяка пускова установка има осем ракети CAMM. Радарът Giraffe открива цели на разстояние 120 км, допълва Европейская правда.

Системата за предаване на данни свързва радара и ракетите. Тя включва тактическата мрежа Link 16, която позволява обмен на информация с Кралския флот, ВВС на Великобритания.

Ракетите са в състояние да унищожат изтребители, дронове и лазерно насочвани бомби три пъти по-далеч от системата Rapier.

Миналият април британският премиер Риши Сунак обяви подписването на  споразумение с Полша на стойност 1,9 млрд. паунда (4.43 млрд. лева) за разполагане в цяла Европа на британската система за ПВО, произведена от компанията MBDA.