Великобритания се сбогува с въглищата: след повече от 140 години британците преустановяват производството на електроенергия от това изкопаемо гориво, съобщава вестник The Guardian.

Последната работещ с въглища електроцентрала, разположена югозападно от Нотингам, работи за последно в понеделник. Това прави Обединеното кралство първата богата индустриална страна, която постепенно се отказа от въглищата в производството на електроенергия.

Използването на енергия от въглища в Обединеното кралство започва, когато първата в света електроцентрала с въглища, Holborn Viaduct в Лондон, отваря врати през 1882 година.

Зелените активисти приветстваха затварянето на централата като голямо постижение за правителството в усилията за намаляване на въглеродните емисии на Великобритания.

"Днешното затваряне бележи края на една ера и миньорите с право могат да се гордеят с работата, която захранваше страната ни повече от 140 години. Като държава, ние го дължим на бъдещите поколения“, подчерта министърът на енергетиката Майкъл Шанкс .

170-те служители на завода са поканени да се съберат в столовата в понеделник, където пряко предаване от контролната зала ще покаже момента, в който генераторите биват изключени за последен път.

Електричеството от въглища представляваше 80% от електроснабдяването на Обединеното кралство в началото на 80-те години на миналия век и 40% през 2012 година. През 2023 година делът на въглищата в енергийния баланс бе 1,3%.

По-ранното поетапно спиране на производството на ток от въглища в Обединеното кралство от това в Германия е възможно, тъй като страната продължава да разчита на ядрената енергия.