Обединеното кралство обяви, че след повече от половин век се отказва от суверенитета си над отдалечено, но стратегически важно островно съединение в Индийския океан, пише ВВС.

Сделката, постигната след дългогодишни преговори, предвижда Обединеното кралство да предаде островите Чагос на Мавриций като историческа стъпка.

Това включва и тропическия атол Диего Гарсия, използван от правителството на САЩ като военна база за корабите на военноморските им сили и самолетите бомбардировачи с далечен обсег на действие.

Съобщението, направено в съвместно изявление на министър-председателите на Обединеното кралство и на Мавриций, слага край на десетилетията на често пъти оспорвани преговори между двете държави.

Базата на САЩ и Обединеното кралство ще остане в Диего Гарсия - ключов фактор, който позволява сделката да бъде продължена в момент на нарастващо геополитическо съперничество в региона между западните държави, Индия и Китай.

Сделката все още подлежи на финализиране на договор, но и двете страни обещават да я приключат възможно най-бързо.

"Това е основополагащ момент в нашите отношения и демонстрация на трайния ни ангажимент към мирното разрешаване на спорове и върховенството на закона", се посочва в изявлението на министър-председателя на Обединеното кралство Кийр Стармър и министър-председателя на Мавриций Правинд Джугнаут.

Лидерите също така заявяват, че се ангажират "да осигурят дългосрочно, сигурно и ефективно функциониране на съществуващата база в Диего Гарсия, която играе жизненоважна роля за регионалната и глобалната сигурност".

Договорът също така ще "преодолее грешките от миналото и ще демонстрира ангажимента на двете страни да подкрепят благосъстоянието на чагосийците".

Обединеното кралство ще предостави пакет от финансова подкрепа на Мавриций, включващ годишни плащания и инвестиции в инфраструктурата.

Освен това Мавриций ще може да започне програма за презаселване на островите Чагос, но не и на Диего Гарсия.

Там Обединеното кралство ще осигури функционирането на военната база за "първоначален период" от 99 години.

Президентът на САЩ Джо Байдън приветства "историческото споразумение", заявявайки, че то е "ясна демонстрация, че чрез дипломация и партньорство страните могат да преодолеят дългогодишни исторически предизвикателства, за да постигнат мирни и взаимноизгодни резултати".

Той отбелязва, че споразумението осигурява бъдещето на ключова военна база, която "играе жизненоважна роля в националната, регионалната и глобалната сигурност".