Обединеното кралство ще предостави на Украйна около 244 милиона долара за закупуване на ядрено гориво за атомните електроцентрали, включително от британски компании. Това обяви министърът на енергетиката на Обединеното кралство Грант Шапс пред Reuters по време на посещението си в Киев.

"Тази сума, която ще предоставим, трябва да помогне на Украйна да гарантира, че... в бъдеще нейното ядрено гориво няма да идва от Русия“, заяви Шапс. Министърът уточни, че един от доставчиците ще бъде европейският консорциум Urenco, чието седалище се намира в Лондон.

През март пресслужбата на Министерството на енергетиката на Украйна съобщи, че страната очаква след три години да създаде собствено производство на ядрено гориво за АЕЦ, което ще може да замени руското, включително на европейския пазар.

Всички енергоблокове на украинските атомни електроцентрали са проектирани за използване на горивни касети, които в момента се произвеждат от руската компания ТВЕЛ. От "Росатом“ отбелязаха, че ТВЕЛ ще продължи да гарантира на украинските атомни електроцентрали модерно и рентабилно гориво по съществуващия договор до 2025 година. През март миналата година "Енергоатом“ съобщи, че Украйна напълно отказва да купува руско гориво за атомните си електроцентрали и възнамерява да го замени с агрегати на Westinghouse. В края на февруари 2023 година от компанията обявиха, че всички енергоблокове на украинските АЕЦ от следващата година ще работят с гориво на Westinghouse.