Британският външен министър Дейвид Леми очаква решение за премахване на ограниченията срещу Украйна за удари срещу Русия да бъде взето преди началото на зимата. Той отбеляза, че сега Западът трябва да демонстрира смелост и самоотверженост, предава The Voice of America.

"Очаквам, че през следващите дни и седмици ще бъдем в много силна позиция да осигурим на Украйна всичко, от което се нуждае, докато се насочваме към тази трудна зима на 2025 г.“, казwа Леми.

Той отбеляза, че според британското разузнаване ситуацията за руския президент Владимир Путин ще стане много по-трудна през следващата година. В същото време британският министър отбеляза успехите на Украйна.

"Всъщност сега е моментът, тъй като преминаваме от есента към зимата, когато Западът трябва да демонстрира своята смелост и абсолютна преданост“, казва британският външен министър.

Сенаторът републиканец Линдзи Греъм, след среща с президента Володимир Зеленски, призова президента на САЩ Джо Байдън да позволи на Украйна удари дълбоко в руска територия с предоставени оръжия с голям обсег.

"Президентът Зеленски казва, че иска да сложи край на тази война заради преговорите. Единственият начин да привлечем Руската федерация на масата е да ги ударим по-силно, отколкото ги ударихме днес“, заяви сенаторът, цитиран от Радио "Свобода“.

Според Греъм премахването на ограниченията за използване на оръжие е основното искане на Зеленски. В същото време сенаторът заяви, че ако Украйна започне да изпълнява своя план за победа и успее да нанесе удар дълбоко в Руската федерация, тогава войната през следващата година може да завърши с победа за Украйна.

"И така, президент Байдън, знам, че искате Украйна да спечели. Трябва да позволите на президента Зеленски да изпълни този план. Той има план. Той има конкретни военни цели. Ако може да започне да прилага този план, това ни дава най-добрата надежда за завършване на тази война през 2025 г.", заяви Греъм.