Въоръжените сили на Обединеното кралство трябва да имат способността да се изправят срещу "смъртоносния квартет“  Китай, Русия, Иран и Северна Корея. Това предупреди лорд Робъртсън, бивш генерален секретар на НАТО и бивш министър на отбраната, след като бе натоварен от новия премиер на страната Киър Стармър да изготви преглед за състоянието на отбраната, съобщава британският вестник The Times.

"Ние и алиансът НАТО, който се срещна успешно миналата седмица, трябва да можем да се изправим срещу този конкретен квартет, както и срещу други проблеми, които проникват в света в момента“, заяви той на брифинг.

Робъртсън е един от тримата външни експерти, привлечени от Министерството на отбраната на Обединеното кралство за извършване на стратегически преглед на отбраната. Другите са д-р Фиона Хил, бившият висш експерт по Русия в Белия дом, която свидетелства по време на изслушванията за импийчмънт на Доналд Тръмп, и генерал Ричард Барънс, бивш ръководител на Обединеното командване на Въоръжените сили.

Неговите забележки по време на брифинга предполагат, че този преглед на отбраната на Обединеното кралство ще разгледа по-задълбочено заплахата от Пекин в сравнение с предишните версии, които се фокусираха върху Русия. Джон Хил, който ще наблюдава прегледа, заяви, че справянето с предизвикателствата пред Китай ще бъде част от по-широкия отговор на правителството.

Забележките на Робъртсън стигат много по-далеч от комюникето, одобрено от членовете на НАТО на срещата на върха миналата седмица, което определя Китай като "решаващ фактор“ във войната в Украйна.

Предишното правителство нарече Пекин "системно предизвикателство“ по време на последния си голям преглед, завършен през 2021 година, припомня изданието.