Великобритания обмисля въздушни удари срещу йеменските бунтовници, а министърът на отбраната Грант Шапс предупреждава, че Обединеното кралство няма да се поколебае да предприеме "директни действия" срещу техните атаки по товарни кораби в Червено море, предаде The Telegraph.

Обединеното кралство изготвя планове със САЩ за потенциални военни удари срещу подкрепяните от Иран хуси в Йемен, за да се противопостави на техните атаки срещу корабоплаването, които причинява хаос по световните търговски пътища.

Грант Шапс припомня, че разрушителят тип 45 HMS Diamond свали дрон на йеменските бунтовници при самоотбрана в Червено море в началото на декември.

"Както разрушителят HMS Diamond демонстрира по-рано този месец, ние сме готови да предприемем директни действия и няма да се поколебаем да предприемем по-нататъшни такива, за да възпрем заплахите за свободата на корабоплаването в Червено море. Хусите не трябва да се подвеждат- възнамеряваме да задържим лицата, отговорни за незаконните залавяня и атаки", е заявил британският министърът.

Решението на Великобритания идва, след като американският флот унищожи три лодки на хусите в неделя (31 декемвр), убивайки най-малко 10 бунтовници, опитващи се да се качат на контейнеровоз в Червено море. Хеликоптери на ВМС на САЩ от близки военни кораби откриха огън по малките лодки, който атакуваха контейнеровозния кораб Maersk Hangzhou.