"Британската армия не е подготвена за потенциална широкомащабна и продължителна война поради недостиг на персонал и предизвикателства при набирането и задържането на войски, установи доклад на комисията по отбрана на правителството на Обединеното кралство", посочва Sky News.

Въоръжените сили на Обединеното кралство губят персонал по-бързо, отколкото могат да наемат, което поставя под съмнение тяхната "военна готовност".

Докладът също така констатира, че армията има "ключов капацитет и недостиг на запаси", което би попречило на способността й да участва в "всеобхватна, продължителна война".

Докладът идва на фона на информацията от Кралските военноморски сили които обявиха, че най-мощният им военен кораб "Кралица Елизабет" (HMS Queen Elizabeth) няма да отплава от Портсмут в неделя, както е планирано, начело на повече от 40 кораба, участващи в най-голямото учение на НАТО в Европа след Студената война, поради механичен проблем.

Командирът на флота заяви: "Вчера при рутинните проверки преди отплаване бе установен проблем със съединителя на десния витлов вал на "Кралица Елизабет".

"Поради това корабът няма да отплава в неделя. "Принцът на Уелс" (HMS Prince of Wales) ще заеме мястото на "Кралица Елизабет" при изпълнение на задълженията на НАТО и ще отплава за учението Steadfast Defender възможно най-скоро."

"Правителството няма да може да постигне желаното ниво на бойна готовност с висок интензитет без бързо ускоряване на реформите за увеличаване и поддържане на процъфтяваща промишлена база и подобряване на нейното "предложение" за военните... пренапрежението има отрицателно въздействие върху готовността за бойни операции с висока интензивност", се посочва в доклада, публикуван на уебсайта на британската Камара на представителите.

Освен това авторите на доклада заключават, че готовността за тотална и продължителна война не е получила нужното внимание. Въпреки това високият темп на настоящите военни операции и "непрестанният натиск" върху армията вече доведоха до намаляване на способността за задържане на персонал, което се влошава и от период на слаб набор, като по този начин "създава порочен кръг".

"В резултат на това, според комитета, не е изненадващо, че повече хора напускат въоръжените сили, отколкото се присъединяват към тях", заключават авторите на доклада.

Комисията по отбраната призова правителството да направи "труден избор": или да инвестира изцяло в армията, или да приеме, че правилното приоритизиране на бойните операции ще означава по-малко наличност за повече мисии.