Стотици ракети за противовъздушна отбрана, британско производство, се изпращат в Украйна, за да "предпазят цивилното население и инфраструктурата от безпилотни самолети и бомбардировки". Това е съобщил министърът на отбраната на Великобритания Грант Шапс, предаде Sky News.

Това се случва след най-тежкия нощен обстрел над Украйна от началото на войната, в резултат на който загинаха най-малко 30 цивилни.

Пакетът от около 200 ракети за противовъздушна отбрана ще попълни разработените в Обединеното кралство системи за противовъздушна отбрана, предоставени на Украйна в края на 2022 г., допълвайки ключовия капацитет на Украйна за противовъздушна отбрана, за да защити своите граждани, фронтовата линия и критичната национална инфраструктура от руските бомбардировки и атакуващи дронове.

Министърът на отбраната на Великобритания Грант Шапс заяви: "Последната вълна от убийствени въздушни удари на Путин е отчаян и безплоден опит да възстанови инерцията след катастрофалната загуба на стотици хиляди наборни войници и преди унижението на неговата тридневна война, която навлиза в трета календарна година.

"Продължаваме да подкрепяме отбраната на Украйна, поради което днес изпращаме стотици ракети за противовъздушна отбрана, за да попълним запасите на дарените от Великобритания системи за противовъздушна отбрана, способни да поразяват руски безпилотни самолети и ракети с невероятна точност."