Британските войски са използвали четири изтребителя, които изстреляха управляеми бомби, за да ударят хусите. Те са били подкрепени от самолет за въздушно зареждане, съобщава пресслужбата на британското министерство на отбраната.

"Коалиционните сили идентифицираха ключови цели, участващи в атаки срещу военни и цивилни кораби, и се съгласиха да извършат задълбочен, координиран удар, за да намалят способността на хусите да нарушават международното право по този начин“, казват министерството на отбраната на Обединеното кралство.

Съобщава се, че в удара са участвали четири самолета Typhoon FGR4 на Кралските военновъздушни сили, подкрепени от танкера за зареждане с гориво Voyager. Известно е, че самолетите са използвали управляеми бомби Paveway IV за извършване на прецизни удари по две цели на хутите. Една от тях е обект в Бани в северозападен Йемен, който е използван за изстрелване на разузнавателни и атакуващи дронове.

"Друго място, ударено от нашите самолети, беше летището в Ебс. Разузнаването показа, че то е било използвано за изстрелване както на крилати ракети, така и на дронове над Червено море. Нашите самолети идентифицираха и преследваха няколко ключови цели на летището“, казват от британското министерство на отбраната.

Отбелязва се, че при планирането на ударите е обърнато специално внимание на минимизирането на всякакви рискове за цивилното население. Подробните резултати от ударите се оценяват, но ранните признаци показват, че способността на хусите да заплашват търговското корабоплаване е била подкопана.