Великобритания обяви за сключването на сделка с Турция за справяне с потока от нелегални имигранти, преминаващи през страната на път за Европа, предава Reuters, като уточнява, че споразумението предвижда провеждането на съвместни полицейски операции срещу контрабандни групи и търговията с части за лодки.

Въпросът за нелегалната миграция е на първо място в политическия дневен ред във Великобритания преди очакваните избори през следващата година. Правителството в Лондон заяви, че ще подкрепи създаването на нов полицейски център в Турция, който ще се основава на съществуващото сътрудничество в областта на правоприлагането.

Митническите данни ще се обменят по-бързо съгласно новия меморандум за разбирателство, се казва още в изявлението на британското правителство.

"Нашето партньорство с Турция, близък приятел и съюзник, ще позволи на правоприлагащите ни органи да работят заедно по този международен проблем и да се справят с веригата за доставки на малки лодки“, поясни вътрешният министър на Обединеното кралство Суела Браверман.

Британският премиер Риши Сунак превърна намаляването на броя на нелегалните мигранти, пристигащи във Великобритания, в ключово обещание за тази година, припомня агенцията.