Обединеното кралство обяви, че ще се присъедини към Норвегия в ръководенето на нова коалиция за подкрепа на Украйна по море. Британският министър на отбраната Грант Шапс разпореди прехвърлянето на два плавателни съда на Кралския флот на Киев – миноловни кораби от клас Sandown (MCMV).

"Новата коалиция ще предостави дългосрочна подкрепа на Украйна, включително обучение, оборудване и инфраструктура за укрепване на сигурността в Черно море“, се казва в изявление на Министерството на отбраната на Обединеното кралство. От ведомството допълват, че в дългосрочен план коалицията ще помогне на Украйна да направи Военноморските си сили по-съвместими с тези на НАТО.

Посочва се, че коалицията ще си сътрудничи с Украйна в обучението за бързо развръщане в Черно море и повишаване на бойната готовност на морската пехота за защита на крайбрежните райони. Споразумението бе постигнато по време на ноемврийската среща на контактната група по отбраната на Украйна.

Миночистачите ще бъдат закупени от Киев с помощта на Агенцията за експортно кредитиране на Великобритания. Трансферът ще бъде официално обявен от Грант Шапс в рамките на днешния 11 декември.