В Обединеното кралство се провеждат избори, които могат да променят политиката във Великобритания на 180 градуса, пише Washington Post.

След 14 години Консервативната партия може би ще си отиде, заменена от енергичната Лейбъристка партия, водена от бившия ляв адвокат, превърнал се в безмилостен центрист Киър Стармър. Кампанията за тези изненадващи предсрочни избори продължи само шест седмици, като предизборната кампания на министър-председателя Риши Сунак беше съпътствана от гафове и микроскандали. "Избирателите изглеждат нетърпеливи към обещанията на торите за слънчево утре. Те са готови за управление на лейбъристите", пише лондонският вестник.

Последният път, когато Великобритания отиде до урните за парламентарни избори, Борис Джонсън изведе консерваторите до победа под лозунга "Брекзит". Затова е показателно, че пет години по-късно нито консерваторите, нито лейбъристите - нито премиерът на Великобритания Риши Сунак, нито неговият претендент Киър Стармър - използваха много "думата Брекзит". За поддръжниците му от Консервативната партия тя не е нужна. За лейбъристите, комфортно изпреварващи с 20 пункта в социологическите проучвания, не си заслужава да се съживяват разделенията.

Главният привърженик на Брекзит Найджъл Фараж промени името на партията си от "Партия Брекзит" на "Реформаторска партия на Обединеното кралство". Но той е най-склонен от кандидатите да говори за Брекзит. И то като обвинение към консерваторите, че не са успели да осигурят Брекзит, какъвто искаха избирателите.