Великобритания е премахнала санкциите срещу руски предприемач след обжалване от срана на милиардера Ричард Брансън, съобщи Sky News. 

Олег Тинков, основателят на цифровата банка Tinkoff, е санкциониран месец след инвазията на Русия, като Великобритания го нарече "виден руски бизнесмен“, който има стратегическо значение за руското правителство. 

Но Тинков е оспорил това и оттогава рутинно критикува действията на Москва, отказал се от руското си гражданство и е оставил дела си в Tinkoff. 

"Следният запис беше премахнат от санкционния списък и вече не подлежи на замразяване на активи или санкции за доверителни услуги“, е посочило Министерството на финансите на Обединеното кралство.

Бившият руски петролен магнат Михаил Ходорковски и основателят на Virgin  Брансън са сред високопоставените фигури, които се обявиха в подкрепа на  Тинков, припомня британската медия. 

"Смятам, че  Тинков е бил погрешно включен в списъка на санкционираните руснаци. Въпреки че беше богат руски бизнесмен, той никога не е бил олигарх“, е заявил Брансън по-рано пред The ​​Times.