Министерството на отбраната на Великобритания е започнала разследване, след като служители неволно са изпратили имейли, съдържащи класифицирана информация, до близък руски съюзник поради печатна грешка, предава Independent.

"Малък брой“ имейли, предназначени за Пентагона, са изпратени до Мали поради случайно пропускане на "i“ от имейл адреса.

Британски служители са изпратили съобщенията до адрес, завършващ с домейна на западноафриканската държава ".ml“, а не с ".mil“ на американските военни.

Същата грешка в САЩ е разкрита миналата седмица, тя е довела до изпращането на милиони военни имейли до Мали.

Мащабът на британската грешка с имейли, съобщена за първи път от The Times , бледнее в сравнение с тази на САЩ.

Говорител на министерството на отбраната на Великобритания е заявил: "Започнахме разследване, след като малък брой имейли бяха препратени по погрешка към неправилен имейл домейн.“

Съобщава се, че някои от тези имейли съдържат чувствителна информация като пароли, медицински досиета и маршрути на висши служители.

Говорителят е добавил: "Уверени сме, че те не съдържат никаква информация, която би могла да компрометира оперативната сигурност или технически данни.

"Цялата чувствителна информация се споделя в системи, предназначени да сведат до минимум риска от погрешно насочване". "МО (Министерството на отбраната) непрекъснато преразглежда своите процеси и в момента предприема програма за работа за подобряване на управлението на информацията, предотвратяване на загуба на данни и контрол на чувствителна информация.“

Мали е сред шестте африкански страни, на които са обещани безплатни доставки на зърно от руския президент Владимир Путин след излизането на Русия от  сделката за износ на зърно през Черно море

Московските наемници от ЧВК "Вагнер" също саразположени в Мали, за да се бият заедно с армията срещу джихадистите.