Плакатът, който изобразява младият Иисус, носещ само препаска на кръста, предизвика бурна реакция в социалните медии в Испания, като някои го нарекоха "обида към Христос", докато други публикуваха неприлични коментари и мемета, предаде El Expreso.

Плакатът за Страстната седмица в Севиля предизвика полемика в Испания, предизвиквайки възмущение в консервативните католически сектори, които настояват за премахването му, защото го смятат за обиден. Творбата на севилския художник Салустиано Гарсия, озаглавена "Възкресен", представя възкръснал Христос, леко покрит с бяло платно, провокирайки критики, че той е изобразен като "женствен" и "сексуализиран". 

Институтът за социална политика и дясната партия Vox се присъединиха към протестите с искане за премахване на плаката и публично извинение от художника.

Повече от 10 000 души са подписали петиция на Change.org с молба да защитят "традицията" и "религиозния плам" на Севиля. Критиките към плаката са насочени към предполагаемата му провокативност и схващането, че не отговаря на духа на Страстната седмица. 

Плакатът е поръчан и одобрен от Генералния съвет на братствата, който организира в Севиля известните и изключително популярни шествия на Страстната седмица в навечерието на Великден.

Художникът Гарсия защити работата си и нарече критиките към плаката старомодни.

"Няма нищо революционно в картината. Тя е модерна, но всички елементи, които използвах, са елементи, използвани през последните седем века в сакралното изкуство", заявява Гарсия в интервю за агенция Atlas.

В друго интервю за El Mundo Гарсия отговаря на критиките от страна на консервативни групи, че изобразяването на Иисус е "женствено" или "хомоеротично".

"Христос е гей, защото изглежда сладък и красив, хайде! Живеем в 21 век", заявява с ирония Гарсия.

Художникът заявява, че е използвал сина си Орасио като модел за плаката.

"Много противоречия идват от факта, че моделът е твърде добър, Христос е твърде добре изглеждащ, твърде привлекателен", заявява Орасио Гарсия, добавяйки, че е получил и много комплименти".

Генералният съвет на братствата досега игнорира призивите за подмяна на плаката преди Страстната седмица в края на март. През последните години някои плакати за различни католически празници бяха изтеглени след критики.