Председателят на Европейската народна партия (ЕНП) Манфред Вебер призова решението на Унгария да облекчи визовите ограничения за руснаци и беларуси да бъде обсъдено на срещата на върха на лидерите на Общноста през октомври. Съответното предложение се съдържа в негово писмо до председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, съобщава британският вестник Financial Times.

Вебер твърди, че ходът на Унгария ще позволи на непроверените руснаци да пътуват свободно в голяма част от ЕС.

Този месец Унгария публикува подробности за нова бърза визова система за граждани на осем държави, включително Русия и Беларус, които ще могат да влизат в страната без проверки за сигурност или други ограничения.

Будапеща казва, че много от тях ще влязат в страната във връзка с изграждането на атомна електроцентрала по руска технология. Но Вебер е категоричен, че необходимостта от нова визова система в Унгария е "под въпрос“. Политикът предупреди, че това може да "създаде сериозни вратички за шпионска дейност и потенциално да позволи на голям брой руснаци да влязат в Унгария с минимален надзор, което представлява сериозен риск за националната сигурност“.

"Подобна политика може също така да улесни руснаците да пътуват в рамките на Шенгенското пространство, заобикаляйки ограниченията съгласно законодателството на ЕС“, допълва той.

Писмото призовава лидерите на ЕС да "вземат възможно най-строгите мерки за незабавна защита на целостта на Шенгенското пространство, ограничаване на рисковете за сигурността, които вече са възникнали, и предотвратяване на подобни инициативи от страни членки в бъдеще“.

Съгласно правилата на ЕС националните правителства имат правомощието да вземат решения относно законната миграция и разрешителните за работа. Хората извън ЕС, които притежават виза за ЕС, обикновено могат да се движат свободно в рамките на Шенгенската зона, която обхваща 29 държави, включително Норвегия и Швейцария.