Според администрацията на САЩ Русия е поставила икономиката си на военни релси, преориентирайки индустрията си към производство на оръжие и друго оборудване за войната в Украйна. Това заяви пред репортери високопоставен представител на американската администрация, предава ТАСС.

"Поради липсата на алтернатива сега Русия се превърна във военна икономика“,  отбеляза той на телефонен брифинг, посветен на новия указ на президента на САЩ Джо Байдън за затягане на санкциите срещу Руската федерация.

Според него "производственият капацитет и работната сила [на Руската федерация] бяха преориентирани директно към производството на оръжие и други необходими неща“ за войната.

Американската администрация е убедена, че този преход е "отслабил вътрешната икономика“ на Русия и че Москва има ресурсите да продължи военните операции само в краткосрочен план.

Вашингтон продължава да настоява, че икономическите санкции срещу Русия работят, тъй като Москва трябваше да отдели "много време и ресурси“, за да намери начини да заобиколи тези ограничения, за да получи "необходимите компоненти за водене на война“. Списъкът, според служител на администрацията, включва "полупроводници, машинни инструменти, химически прекурсори, сачмени лагери и оптични системи".