Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън заяви, че подкрепата за Украйна остава "най-високият приоритет" за Съединените щати и Европа, като я нарече критична за подкрепата на военната борба на Украйна срещу руската инвазия, предава Reuters.

Aдминистрацията на Байдън се е ангажирала да подкрепя Украйна "колкото е необходимо“ и ще се бори, за да гарантира, че двупартийното мнозинство в Конгреса на САЩ одобрява "стабилна“ и непрекъсната помощ за разкъсаната от война страна, заяви тя.

"Не можем да позволим Украйна да загуби война на икономическа основа, когато е демонстрирала способността си да успее на бойното поле“, заяви Йелън, цитирана от изданието.

Докато войната с Русия продължава, Украйна трябва да осигури финансова подкрепа от Запада, за да покрие своя бюджетен дефицит от 43 милиарда долара през 2024 г., заяви украинският министър на финансите Сергей Марченко, цитиран от УНИАН.

По думите му, за Украйна става все по-трудно да получава финансова подкрепа, тъй като вниманието на длъжностни лица в ключови страни донори се насочва към предстоящите избори и нарастването на геополитическото напрежение.

Президентът на САЩ Джо Байдън подчерта, че във Вашингтон са способни да предоставят подкрепа както на Израел, така и на Украйна, като същевременно поддържат "обща международна защита“.