Сенаторът Джей Ди Ванс и кандидат за вицепрезидент на САЩ от Републиканската партия, се въздържа да нарече руския президент Владимир Путин "враг“, пише The Hill. Вместо това заяви, че той е "противник“ и призова дипломацията да помогне за прекратяване на войната в Украйна.

Попитан дали Путин е съюзник или враг, Ванс отговори: "Мисля, че той очевидно е противник. Той е съперник. Но смятам, че трябва да бъдем мъдри и по отношение на дипломацията“.

Ванс заяви, че не одобрява нахлуването на Русия в Украйна, но според него ще е необходима дипломация, за да се сложи край на войната в Украйна.

"Това, че не харесваме някого, не означава, че от време на време не можем да водим разговори с него. И смятам, че е важно, ако някога ще прекратим войната в Украйна основно на някакво ниво, ще трябва да участваме в някакъв вид преговори между Украйна, между Русия, между нашите съюзници от НАТО в Европа. И това е просто една необходима част“, посочи той.

Кандидатът за вицепрезидент на Демократическата партия Харис разкритикува политическия си опонент, че настоява Украйна бързо да сключи споразумение за прекратяване на войната.

"Това не са предложения за мир това са предложения за капитулация“, заяви тя.