Висшите дипломати на САЩ и Китай се съгласиха в сряда да продължат да надграждат скорошния напредък в двустранните връзки и да работят заедно, за да предотвратят разпространението на конфликта Израел-ХАМАС в Газа, пише Associated Press.

Както китайският външен министър Ван И, така и държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен се позоваха в телефонен разговор на наблюдаваната отблизо среща миналия месец между лидерите на двете страни в Сан Франциско след години на охлаждане на връзките.

"Важната задача и за двете страни в момента е да продължат положителното въздействие на срещата в Сан Франциско, да приложат консенсуса, постигнат от двамата държавни глави, и да консолидират импулса за стабилизиране на китайско-американските отношения“, заяви Ван, според китайския Министерство на външните работи.

Блинкен също подчерта, че двете страни трябва да надграждат напредъка на срещата на върха, според Държавния департамент на САЩ.

Президентът Джо Байдън и президентът Си Дзинпин се съгласиха на срещата си да запазят каналите за комуникация отворени и да възобновят преговорите между военните. И все пак основните политически различия между страните остават далеч от разрешаване, отбелязва AP.

Ван и Блинкен обсъдиха и войната между Израел и ХАМАС, където Китай се опитва да играе роля в преговорите, и се съгласиха да поддържат комуникация относно ситуацията. Миналата сряда Китай представи мирен план от четири точки пред ООН за прекратяване на конфликта, въпреки че в плана липсваха подробности.

Блинкен е повдигнал темата и за неотдавнашните атаки срещу кораби в Червено море от йеменските бунтовници хути, ескалация в поредица от морски атаки в Близкия изток, свързани с войната в Газа, и каза, че е важно конфликтът да не се разпространи.

Ван заяви, че всяко решение на кризата в Газа изисква двудържавно решение, което отразява волята на палестинския народ.

"Китай вярва, че същността на решението е да се зачита правото на Палестина на държавност и самоопределение“, заяви той, според министерството.

Ван отдаде почит на бившия държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър, който почина миналия месец. Кисинджър, който пътува до Китай през юли, допринесе за нормализирането на отношенията между САЩ и Китай, докато беше при президента Ричард Никсън.

"Дипломатическото наследство, което той остави, е достойно за насърчаване и развитие от бъдещите поколения“, подчерта първият дипломат на Китай.