Рисковете в отношенията между Китай и САЩ продължават да нарастват, е заявил китайският външен министър Ван И по време на среща с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен, се посочва в официалния уебсайт на китайското външно министерство.

Ван И и Блинкен се срещнаха в събота (27 юли) в Лаос в рамките на събития, организирани от Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН). 

"Рисковете в китайско-американските отношения продължават да се натрупват и предизвикателствата се увеличават. Все още се намираме на критичен етап, за да спрем влошаването и да стабилизираме отношенията си", посочва Ван И.

Китайският външен министър подчертава необходимостта от "постоянно коригиране на посоката на развитие на отношенията, управление на рисковете, правилно разрешаване на различията, премахване на пречките и развитие на сътрудничеството". Той отбеляза, че "политиката на Пекин спрямо САЩ е последователна и се основава на взаимното уважение, мирното съвместно съществуване и взаимноизгодното сътрудничество".