Един от най-отявлените политици във ФРГ - Сара Вагенкнехт, обяви оттеглянето си от "Левица“ и създаването на собствена партия следващата пролет. Новосформираният "Съюз на Сара Вагенкнехт – за разум и справедливост“ си поставя амбициозна цел – да "промени съдбата“ на Германия, "в противен случай след 10 години няма да можем да познаем съдбата си“, отбелязва националният ежедневник Die Welt.

"Живеем в епоха на глобални политически кризи“, подчерта Вагенкнехт, когато обяви плановете си. "Има все повече и повече конфликти, все повече и повече войни с опасен потенциал за ескалация. Сегашното германско правителство действа безпланово, късогледо и на места просто некомпетентно“, коментира звездата на "Левица“, като описа кабинета на Олаф Шолц като "най-лошият в цялата история на Германия“.Нейната партия е призована да "промени съдбата“ на Германия, "в противен случай след десет години може да не познаем нашата страна“.

Вагенкнехт вече може да се похвали с първите си успехи, продължава изданието. От бившата си партия тя успя да привлече в редиците си осем членове на Бундестага, включително лидера на парламентарната фракция на "Левица“ Амира Мохамед Али. Всичко това говори за предстоящия пълен крах на този политически съюз. Но самата Вагенкнехт не вижда в "Левица“ политически противник и заявява готовност да си сътрудничи с нея в бъдеще.

Целта й е да запълни празнотата в политическото представителство на интересите на германския народ. Според Вагенкнехт сегашната "Левица“ вече не може да се справи с тази задача, а "Алтернативата за Германия“ не е подходяща за тази роля заради десните си радикални възгледи. "Страната ни е в лошо състояние“, казва Вагенкнехт. "Правителството от години пренебрегва желанията на мнозинството... Вместо зачитането на свободата и многообразието на мненията, авторитарният политически стил набира популярност, който диктува на гражданите как трябва да живеят, действат, мислят и говорят“.

Тя иска да върне икономическия разум, социалната справедливост, свободата и мира в страната. Вагенкнехт ще промени съвременния свят, в който доминират "егоистичните интереси" и печелят само "измамниците и спекулантите". В Украйна и Израел тя иска да измести фокуса от военната подкрепа към намирането на дипломатическо решение. Според нея Тел Авив има право на защита, но не трябва да се забравят и интересите на палестинците. По думите й Германия не трябва да заема нито една от страните в конфликта, а да действа като посредник.

"В крайна сметка конфликтът в Близкия Изток е пример за това, че увеличаването на броя на оръжията и военните действия не води до разрешаване на конфликти“, подчерта тя. В манифеста за основаването на "Съюза на Сара Вагенкнехт - за разум и справедливост“ се посочва, че интересите на САЩ може да бъдат много различни от интересите на Германия по някои въпроси. В новия многополюсен свят Европа трябва да стане суверенен играч, а не да се присъединява към един от блоковете в глобалната конфронтация между Запада и Изтока. "Европа се нуждае от стабилна архитектура за сигурност, която включва Русия“, подчертава Вагенкнехт.

В много отношения текстът на манифеста напомня изказванията на нейния съпруг, един от ключовите политици в редиците на ГСДП, а след това и в "Левица“ - Оскар Лафонтен, който отдавна нарича Русия "естествен партньор“ на Германия. Той осъжда "антируското преследване“ и "сервилността към американците“ и казва, че германските политици са "послушни марионетки на САЩ“. "Това не е Вашингтон, а Москва, европейски град“, подчертава Лафонтен. Все още не е известно каква роля ще играе той в бъдещата партия.. Самата Вагенкнехт предупреждава срещу опитите да бъде характеризирана като "близка до Путин“.