Нощта на 12 януари е най-спокойната в последно време за Украйна, Руската федерация не използва въздушни атаки, но сутринта е възобновила въздушното си присъствие и разузнавателни дейности с помощта на дронове. Това заяви представителят на ВВС на украинските въоръжени сили полковник Юрий Игнат, цитиран от "Украинская правда“.

"Тази нощ имахме може би най-спокойната нощ в последно време. Не съм виждал досега такива свидетелства... днес нямаше нито един самолет или средство за въздушно нападение на територията на страната през нощта“, отбеляза той.

По думите му, такава тиха нощ може да е следствие от влошените метеорологични условия във въздушното пространство.

В същото време Игнат отбеляза, че в момента се регистрира активност на руската авиация в северната оперативна зона, на изток и на юг. По-конкретно във въздуха се намират 10 руски изтребителя и около пет-седем разузнавателни БПЛА (към 13:30 българско време).

Предишния ден в социалните мрежи в Украйна разпространена непотвърдена информация за вероятното използване от Русия на голям брой ракети и дронове Shahed в нощта на 12 януари.

В същото време ВВС на Украйна постоянно подчертават, че руснаците може да нанесат ракетен удар във всеки ден, независимо от календарните дати.

Според Главното разузнавателно управление на  украинското МО, Руската федерация не е увеличила производствения си капацитет, но продължава да произвежда ракети и да поддържа запаси до хиляда единици.