Има войни със стрелба и информационни войни, а страните, които водят такива, водят битки и на двата фронта, пише ВВС, в материал за катастрофата на руския Ил-76 над Белгородска област. Текстът е на Сара Рейнсфорд

кореспондент за Източна Европа на британската медия.

"Фокус“ представя превод на материала без съкращения и редакторска намеса и с уточнението, че той отразява единствено гледната точка на автора му.

Тази война на два фронта, направи за нас, установяването на фактите много трудно.

Но макар това да е вярно както в тази война, така и във всяка друга, важно е да се помни, че конкретно Русия има дълга история на нагли лъжи и дезинформация.

Това  доказано при свалянето на MH17 и отравянето с "Новичок" в Солсбъри, ако трябва да назовем само два големи инцидента през последното десетилетие.

Дори пълномащабното нахлуване в Украйна е стартирано въз основа на лъжа: фалшивото твърдение, че "нацистки" режим излага рускоговорящите в страната на риск от "геноцид".

Това не означава, че всяка дума от руското министерство на отбраната и Кремъл или от депутатите и държавните медии е невярна.

Но те често са такива, така че трябва да се проверяват внимателно, преди да се повтарят.

Този път съобщенията, че транспортен самолет Ил-76 се е разбил, се появиха първо в руските държавни информационни агенции.

Те цитираха Министерството на отбраната в Москва, което твърдеше, че на борда на самолета е имало десетки украински военнопленници, които са били на път за размяна на пленници.

Киев не потвърди това, а от Русия нямаше доказателства.

Руският депутат Андрей Картаполов почти веднага започна да разширява изявлението, като дори предположи, че Украйна може да е използвала ракета Patriot, за да удари самолета "Илюшин".

Това би означавало, че е използвано оръжие, доставено от Запада - голямо твърдение, което все още не е подкрепено с доказателства.

Докато тези разговори ставаха все по-интензивни и се разпространяваха по целия свят, Украйна все още не правеше коментари.

Шумът на Русия неизбежно запълни тишината

В Киев започнахме да чуваме слухове, че за деня (24 януари) е планирана размяна на пленници - следва потвърждение и то от източник. Но никой в Киев не искаше да каже това официално.

Всички, на които се обаждахме за информация, ни заявяваха: "още не", "проверяваме информацията" или "просто изчакайте". В продължение на осем часа нямаше нищо.

Това не спря спекулациите от страна на Русия, включително безумните твърдения, че Украйна нарочно е убила собствените си войници. Предполагаемата обосновка за това е толкова изопачена, че не си струва да се повтаря.

Но отхвърлянето на подобни приказки не означава да се отхвърли възможността Украйна да е допуснала ужасна грешка. В края на краищата знаем, че самолетът е паднал и Украйна има капацитет да го свали.

Още в началото новинарският уебсайт Украинская правда цитира източник от въоръжените сили, който твърди, че това е било "тяхна работа" и че самолетът е носил руски ракети С-300. С други думи, успех.

По-късно това е коригирано, като се посочва, че източникът не е потвърден.

Най-накрая получихме две официални изявления.

Те дойдоха от Генералния щаб и от украинското военно разузнаване и заедно представляват признание, че Украйна може да е свалила самолета - макар че нито едно от тях не го казва директно.

Украйна подчертава, че не разполага с надеждна информация за това кой е бил на борда. Но потвърждава, че за сряда е била планирана размяна на пленници, която не се е състояла.

Тя също така заяви, че Русия обикновено предоставя информация за маршрута и транспорта, който ще се използва за размяната, за да се увери, че той е безопасен.

Този път, според Украйна, това не е било направено.

Изявлението на Генералния щаб е равносилно на оправдание за стрелба по такъв самолет - без да се посочва открито какво е направил той.

Напоследък Русия засили ракетните си удари от Белгород, особено по Харков, където уби и рани десетки цивилни. Транспортни самолети като този, който се разби в сряда сутринта, доставят оръжията, които след това се изстрелват през границата.

Така че  има някои отговори, остават обаче повече намеци и много твърдения. Но все още има и въпроси.

Все още не можем да бъдем сигурни кой или какво е имало в падналия самолет. Не знаем колко още неща може да знаят и да не казват официалните лица тук, в Киев.

Ако на борда на транспортния самолет е имало украински войници, тогава Русия в крайна сметка ще трябва да предостави доказателства. А Украйна ще трябва да даде по-пълни отговори.

Защото в цялата страна има хиляди семейства, чиито роднини са войници в Русия като военнопленници, които сега чакат и се притесняват.