Операцията на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) в Курската област на Русия е организирана много по-добре от лятното им контранастъпление през 2023 година в Запорожие. Това заяви в коментар за ВВС високопоставен военен от армията на Обединеното кралство, пожелал анонимност.

"Най-впечатляващото в това нахлуване е колко добре украинците са овладели общовойсковата война, разгръщайки всичко от средства за противовъздушна отбрана и радиоелектронна война до бронирани превозни средства и пехота. Впечатляващо“, оценява събеседникът на медията.

Украинците също така изглежда са използвали някои от модерните оръжия, предоставени от Запада - като германските Marders и други бронирани превозни средства - много по-ефективно, отколкото по време на миналогодишната неуспешна лятна офанзива, допълва BBC.

Вече се чуват мнения, че Украйна може да изтегли войските си от Курска област, тъй като задачата за "натирване на носа на Путин“ е изпълнена успешно и все още има нужда от подкрепления в Донбас. Но други наблюдатели казват, че подобна гледна точка би провалила целта на операцията. Първо, в този случай Руската федерация вече няма да има нужда да прехвърля войски от фронта. Второ, тогава Украйна ще загуби важен коз при евентуални мирни преговори.

"Едно е ясно. Присъствието на руска територия на чужди сили от Украйна – страна, която според Путин дори не трябва да съществува като независима държава – е неприемливо. Той ще направи всичко възможно, за да реши този проблем, като същевременно продължава натиска върху Украйна в Донбас и наказва нейния народ с още удари с дронове и ракети. Раздразнението му бе ясно видимо на телевизионните кадри, на които той председателства извънредна среща в Москва“, подчертават в статията.

Според д-р Дейвид Благдън от Университета в Ексетър (Великобритания) Украйна ще се нуждае от много жива сила, оборудване и логистика, за да продължи операцията и за да се опита да задържи превзетата територия.

"Това несъмнено е най-смелата стъпка, която Украйна предприе тази година, но и най-рискованата“, обобщава BBC.