Въоръжените сили на Украйна активизират усилията си край Новомайорское, Донецка област, там се водят ожесточени битки за контрол над селището. ВСУ водят ожесточени боеве и на Купянско-Лиманското направление. Това посочва базираният във Вашингтон "Институт за изучаване на войната" (ISW), цитиран от РБК–Украйна.

Луганск и Харков

Руските войски продължават настъплението си на направлението Купянск-Сватов на 8 септември, но не постигат потвърден успех. Украинският генерален щаб съобщи, че руските войски са извършили неуспешни настъпления при Синковка (9 км североизточно от Купянск) и Новоехоривка (16 км югозападно от Сватов).

Говорителят на Източната групировка войски на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) Иля Евлаш е заявил, че руските сили продължават да съсредоточават усилията си в района на Новоехоривка и използват осъдени наборници и неуточнени частни военни групировки за извършване на атаки в района.

Заместник-министърът на отбраната на Украйна Анна Маляр съобщи на 7 септември, че оперативната обстановка в Купянско-Лиманското направление се изостря. Руски военен блогър твърди, че руските сили са отблъснали ВСУ от неопределени височини близо до Новоехоривка, но руските сили не са установили контрол над тези позиции. Руски агрегатор на новини твърди, че руските войски са продължили да напредват в района на Синковка и Петропавловка (7 км източно от Купянск) на 7 септември, въпреки че ISW не намери визуално потвърждение на това твърдение.

Евлаш е заявил, че руските войски имат за цел да настъпят до река Оскол и да превземат позиции край Борова (35 км западно от Сватово) до началото на зимата на 2023-2024 г., въпреки че сегашната локализирана руска офанзива на направлението Купянск-Сватов е малко вероятно да успее с постигането на тези цели.

Настоящите локализирани руски настъпателни усилия по този направления от фронта са имали малък успех и вероятно са насочени към изтласкване на украинските сили от по-критичните зони на фронта и украинските контранастъпателни операции, вместо да превземат тактически значими райони.

Руските сили вероятно ще трябва да ангажират значително повече жива сила в настъплението по направлението Купянск-Сватов, за да постигнат евентуално планираната си цел да достигнат Борова. Евлаш е заявил, че руските войски продължават да атакуват и формират щурмови части от по-рано победени мотострелкови бригади и въздушнодесантни части (ВДВ) в района.

Евлаш също така е допълнил, че руските сили използват допълнителни части за формиране на щурмови единици, което предполага, че скорошните тежки жертви може да ограничат наличната руска жива сила за атака на направлението. Украински официални лица по-рано са посочили, че руските сили разполагат елементи от новосформирани бригади и дивизии, за да възобновят активните настъпателни операции в направленията Купянск и Лиманск, въпреки че ISW все още не е потвърдил това разполагане.

Руските сили съсредоточават значителна жива сила на това направление от фронта за няколко месеца, преди да започнат неуспешната си оперативна офанзива през зимата-пролетта на 2023 г., а ISW не потвърждава подобно натрупване в района наскоро.

Руски източници твърдят, че украинските сили са предприели неуспешни наземни атаки по направлението Сватов-Креминна на 8 септември. Руското министерство на отбраната (МО) твърди, че руските сили са отбили пет украински атаки близо до Новоехоривка и Диброва (6 км югозападно от Кременная).

Руски военен блогър е съобщил, че на 7 септември руските войски са отблъснали украински контраатаки в Серебрянския горски район на юг от Кременная. Друг руски военен блогър е информирал, че през последните две седмици украинските войски са напреднали в зоната на отговорност на 27-ма бригада ОМСБр (1-ва гвардейска танкова армия, Западен военен окръг) в неуточнен район на Лиманското направление и че части от руските 252 news pic 2
©
-ри мотострелкови (3-та мотострелкова дивизия на Западния военен окръг) и 237-ми въздушнодесантен полк (76-а въздушнодесантна дивизия) овладяват загубените територии в района.

Донбас

На 8 септември украинските сили продължават настъпателните действия край Бахмут, но не са постигнали потвърден напредък. Украинският генерален щаб съобщи, че украинските сили са продължили настъпателните действия и са постигнали неопределен частичен успех южно от Бахмут.

Руски военен блогър твърди, че украинските сили са напреднали северно от Андреевка и Клешчеевка, половината от които според него се контролират от украинските сили. Свързан с Кремъл руски военен блогър е заявил, че ситуацията на юг от Клешчеевка остава неясна, и е отбеляза, че източниците дават противоречиви сведения за боевете в района.

Военният блогър твърди, че украинските войски са засилили настъпателните си действия по направлението Клишчиевка-Озаряновка (на 7-14 км югозападно от Бахмут), докато друг руски източник описва ситуацията край Андреевка като напрегната.

Руското министерство на отбраната съобщи, че частите на руската Южна група войски са отблъснали 12 украински атаки край Бахмут, Веселое (на 20 км североизточно от Бахмут), Орехово-Василовка (на 11 км северозападно от Бахмут) и Андреевка (на 9 км югозападно) от Бахмут).

На 8 септември руските сили продължават настъпателните операции в близост до Бахмут, но не постигат потвърден или отчетен напредък. Украинският генерален щаб съобщи, че руските сили са провели неуспешни офанзиви край Орехово-Василовка, Клишчиевка и Андреевка.

Руски източници твърдят, че руските сили са провеждали настъпления край Железнянского (на 12 км северозападно от Бахмут), Орехово-Василовка, Клишчиевка и Курдюмивка (на 12 км югозападно от Бахмут). Известни руски военни блогъри разпространяват кадри, в които се твърди, че в направление Бахмут действат части на 98-а гвардейска въздушнодесантна дивизия (ВДВ).