Военни части на Службата за сигурност на Украйна (СБУ) са нанесли удар в хода на съвещание на "колаборанти“ в Запорожие, на което са присъствали и чеченски части от "Ахмат“, съобщава УНИАН.

Украински дронове са ударили избирателна секция в град Каменка-Днепровска, когато там са се събирали ръководители на участъчни избирателни комисии от целия окръг, съобщи за УНИАН източник от службата за сигурност. Русия подготвя избори за редовни власти на анексираните територии в близките дни, като предварителното гласуване там вече започна.

"Повече от 30 предатели се събраха на шабаш, който бе охраняван от руски военни и по-точно от "кадировци“. По време на събранието те искаха да организират раздаване на бюлетини и кабини за гласуване. СБУ "коригира" плановете на окупаторите с помощта на ударни дронове“, отбелязва събеседникът на УНИАН.

Атаката е извършена на няколко вълни. Отбелязва се, че точните последици могат да бъдат оценени по-късно, но много от ранените вече са известни.

Градът е обкръжен от руските военни, които активират своите средства за радиоелектронна борба (РЕБ), ПВО и други оръжия.

"Успешната атака на СБУ е още един сигнал към всички колаборанти, че работата за Русия е опасна за живота и здравето“, подчертава източникът на агенцията от СБУ.

В последно време украинската служба провежда редица операции с дронове срещу цели в Русия. В нощта на 27 август контраразузнаването на Службата за сигурност на Украйна проведе друга специална операция на руското летище в Курск. Общо 16 дрона бяха пуснати на летището. Твърди се, че са ударили четири Су-30 и един МиГ-29. Сред поразените цели са били и радарите на комплекса С-300 и два "Панцира“.

Във вторник вечерта украински дронове поразиха четири военно-транспортни самолета на Русия в Псков, до границата с Естония. Преди това в близост до Новгород, на 1000 километра от фронтовете в Украйна, беше унищожен стратегически бомбардировач Ту-22 на руските ВКС.