Осми ден продължава Курската настъпателна операция на Въоръжените сили на Украйна в Курската област на Русия, като в боя са влезли бойци от още две украински десантно-щурмови бригади - 82-ра и 95-а, пише Forbes.

"С въздушнодесантните подкрепления украинският експедиционен корпус вече включва частично или изцяло шест фронтови бригади, плюс два отделни батальона и поддържащи части от безпилотни самолети, артилерия, разузнаване и специални сили. Общо около 15 000 войници“, се казва в статията.

Отбелязва се, че много от бригадите и батальоните, изпратени в Курск, се прехвърлят от други активни участъци на фронта, като Покровск, Торецк и Часов Яр. Според анализатора Роб Лий от Foreign Policy Research Institute това говори за по-големите цели на Украйна в тази операция, които включват дългосрочно украинско присъствие в региона.

Какво противопоставиха руснаците на ВСУ?

Според Forbes руснаците отвръщат на удара с най-малко девет мотострелкови, въздушно-щурмови, военноморски и арктически полка и бригади, потенциално съответстващи или надвишаващи размера на украинския корпус. В същото време руските военни не ограничават офанзивата си в Източна Украйна, дори укрепват отбраната в Южна Русия.

Според изданието загубите и от двете страни растат, тъй като в битката влизат все повече сили. Украинците все още имат предимство и най-вероятно руското военно командване на Курското направление ще трябва да разположи втори ешелон от резерви, тъй като войските от първия ешелон няма да могат да спрат настъплението.