Войници от Силите за безпилотни системи на Въоръжените сили на Украйна са помогнали за откриването и унищожаването на руска система за противовъздушна отбрана С-400 "Триумф". Операцията е проведена в Курска област, съобщава РБК-Украйна, като се позова на съобщение в Telegram канала на Силите за безпилотни системи.

По данни на военните, по време на боен полет по направление Курск операторите на въздушно разузнаване от 413-то ОББС "Реед" са открили руска система за противовъздушна отбрана С-400 "Триумф".

Екипажът веднага е предал координатите на огневата група.

"Обратната страна на С-400: историята на поражението на системата за противовъздушна отбрана в Курска област", пишат под видеото Силите за безпилотни системи.

"По време на боен полет в Курска област операторите на въздушното разузнаване от 413-и въздушнодесантен разузнавателен батальон "Рейд" откриват вражеска система С-400 "Триумф", чиято цена се оценява на 1,2 млрд. долара. Екипажът веднага предаде координатите на огневата група и скоро ракетната артилерия я превърнала в купчина скрап", се посочва в съобщението.

"Във видеото подробно описваме съвместната операция на 413-то ОББС "Рейд" в сътрудничество с консолидирания отряд "Джамил" на 78-а въздушно щурмова бригада.