Украйна стана вторият оператор на M1150 ABV в света след САЩ. Въоръжените сили на Украйна получиха щурмовите машини, построени на базата на танка Abrams, съобщава украинското военно издание Defense Express.

Информацията за прехвърлянето на десантни машини беше потвърдена от президента Володимир Зеленски във видео с награди и поздравления на защитниците за Деня на ракетните войски и артилерията и Деня на инженерните войски.

Както пояснява изданието, официално съобщение за прехвърлянето на M1150 ABV не е имало и следователно десантните машини вероятно са пристигнали в Украйна заедно с танковете Abrams не по-късно от средата на октомври.

Какво се знае за M1150 ABV

Машината е създадена за "изграждане“ на проходи в минни полета. За да направи това, тя комбинира две системи наведнъж: традиционен плуг и система за изстрелване на линейни експлозивни заряди. Благодарение на експлозиите, той създава проходи в минни полета с дължина около 100-150 метра наведнъж.

"Но ако MICLIC има само самите заряди и е създаден на базата на бронетранспортьор M113, тогава M1150 ABV е по-многофункционална и най-важното много по-защитена бойна машина. Последното й позволи да се използва като истински щурмови танк за унищожаване на защитени вражески позиции“, обяснява изданието.

Заслужава да се отбележи, че Съединените щати разполагат с доста малък брой от гореспоменатите десантни машини. Според Military Balance САЩ имат само 149 единици, въпреки че по време на операцията в Афганистан е направена поръчка за 187 единици за сухопътните сили.

"Тоест за САЩ прехвърлянето на M1150 ABV е доста сериозна стъпка, въпреки очевидния дефицит на такива системи“, добавя изданието.

Също така на 3 ноември САЩ отпуснаха нов пакет от военна помощ на Украйна, чиято стойност е 425 милиона долара.