Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) създават условия за напредване по фронтовите линии в южната част на страната, цитира CNN думите на заместник-министъра на отбраната Ана Маляр.

"Задачата на противника е да спре нашето настъпление и те полагат много усилия за това. Врагът ни е силен. Следователно нашите войски трябва да се движат в изключително трудна ситуация“, поясни Маляр по украинската национална телевизия.

"Спомнете си освобождението на Херсон – то също отне повече от един ден“, добави тя.

Коментарите й бяха подкрепени от командващия операцията на обединените сили в Таврия, бригаден генерал Александър Търнавски, който също увери, че Украйна постига успехи по южния фронт.

"Продължават боевете в Таврийския сектор, като украинските сили за отбрана навлизат в някои райони, а врагът отстъпва“, написа той в Telegram.

"През последния ден загубите на противника в убити и ранени възлизат на повече от три роти. Унищожени са 41 единици бойна техника на противника. Четири вражески склада за боеприпаси също бяха унищожени“.

По данни на Киев ВСУ са напреднали и около Бахмут и са спрели натиска на руснаците на Купянско направление.

"Офанзивата на противника в района на Купянск към момента е неуспешна. Борбата продължава, но инициативата вече е на наша страна“, написа Малиар в публикация в Telegram във вторник. "На южния фланг около Бахмут днес, както и през всички предишни дни, имаше настъпление на нашите войски“.