Във въоръжените сили на Украйна има сериозен проблем с напускането на бойни позиции без заповед, в резултат на което руската армия лесно превзема градове и създава оперативно обкръжение. Това заяви източник на украинския Telegram канал "Резидент“ от Генералния щаб на ВСУ.

Отбелязва се, че руснаците имат голямо придвижване в Горняк поради факта, че част от части на украинските въоръжени сили са напуснали позициите си там.

Близки на военни масово пишат в мрежата, че 210-ти отделен батальон от 120-а бригада е попаднал в оперативно обкръжение, тъй като съседният 154-ти батальон е напуснал позицията си под натиска на руските части. Говори се, че поделението е претърпяло много тежки загуби.

Командването обещава подкрепления, но те така и не пристигат.

В резултат на това 210-ти батальон решава да напусне обкръжението и напуска позициите си в Горняк, за което получава "заплахи за екзекуция“ от командването. И скоро те получават команда да се върнат в Горняк, която повечето бойци отказват да изпълнят поради тяхното морално и физическо изтощение.

Подобна ситуация се развива и в Селидово, където част от подразделенията на ВСУ са напуснали укрепения район в многоетажна сграда и са се оттеглили без заповед.