Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) са си върнали село Старомайорское в западната част на Донецк област и продължават настъпателните си действия под Бахмут, съобщава РБК-Украйна, като се позовава на говорителя на Генералния щаб на украинската армия Андрей Ковальов.

Той отбелязва, че ВСУ продължават настъпателните действия в три направления на фронта - Бахмут, Мелитопол и Бердянск.

"Под силен вражески въздушен и артилерийски огън украинските войници освободиха село Старомайорское в Донецка област. Те се  закрепват на постигнатите рубежи. Нанасят огневи поражения с артилерия по идентифицирани вражески цели. Предприемат контрабатарейни мерки“, отбеляза говорителят.

По думите му, руснаците са се опитали да възстановят загубените позиции в районите на Ровнопол и Макаровка в Донецка област, но безуспешно. Освен това руските части оказват силна съпротива, прехвърлят подкрепления и активно използват резерви.

Освен това ВСУ провеждат настъпателни действия северно и южно от Бахмут. В същото време те продължават да задържат настъплението на руските войски на Лиманско и Бахмутско направление.

"Противникът води неуспешни настъпателни действия в районите на Надежда, западно и южно от Клещеевка. Противникът оказва силна съпротива, използва резерви, понася значителни загуби. Тежките боеве продължават. През изминалото денонощие имаше 30 военни сблъсъка“, заяви Ковальов.

През тази седмица, както отбелязва РБК-Украйна, ВСУ съобщиха за успехи при Старомайорское. Те са се придвижили с 500 метра в дълбочина на фронта.

Вчера президентът на Украйна Володимир Зеленски обяви освобождението на село Старомайорское.