Украинските военни напредват в направление Бердянск. Те се придвижват с повече от километър. Това съобщи РБК-Украйна с позоваване на говорителя на Силите за отбрана на Таврийския регион Валерий Шершня.

"В мелитополското направление обстановката не се е променила, но в бердянското направление ние изпреварихме дълбочината на отбраната на противника с повече от един километър по определен фронт“, е заявил той.

Говорителят е подчертал, че се водят интензивни боеве в направление Бердянск. Украинските подразделения са разположени по границите, извършват въздушно разузнаване, разчистват териториите и продължават да изпълняват огневи задачи.

Шершен е добавил още, че руските сили продължават да щурмуват позициите на Въоръжените сили край Авдиеевка и Маринка. През деня руснаците са извършили 22 атаки, най-много, 15 атаки - в района на Маринка.

Контранастъпление на въоръжените сили

От началото на лятото подразделенията на украинските войски започнаха настъпателни действия в южната част на Украйна, по-специално в района на Мелитопол и Бердянск. Въоръжените сили са успели за поемат контрола няколко населени места. Също така ВСУ напредват по фланговете близо до Бахмут.

По-рано е съобщено, че украинските войски са постигнали частичен успех в Бердянското направление, като инициативата е изцяло на страната на ВСУ.