Украинските военни продължават да настъпват на Запорожкото направление. По-конкретно, в посока Бердянск въоръжените сили на Украйна са навлезли в отбраната на руснаците на дълбочина до 2 км. Това съобщава РБК-Украйна, позовавайки се на изявлението на говорителя на съвместния пресцентър на Силите за отбрана на Таврическото направление капитан Валерий Шершен.

"На Таврическото направление Силите за отбрана систематично изтласкват противника от позициите му и продължават да се придвижват напред. Така в Бердянското направление е регистрирано най-голямото настъпление в дълбочина на противника до 2 км“, заяви той.

По думите на говорителя, ВСУ са се закрепили на заетите рубежи.

"Извършваме въздушно разузнаване на района, нанасяме артилерийски поражения по идентифицираните цели на противника, води се контрабатарейна борба, извършва се разминиране“, продължава той.

В същото време руснаците оказват "ожесточена съпротива“, но въоръжените сили на Украйна систематично извършват натиск върху определени участъци от фронта.

ВСУ съобщават, че за изминалото денонощие са ликвидирали 76 войници, ранили са 166 военни на Руската федерация и са унищожили 36 единици оръжие и техника.

Коментирайки загубите, Шершен отбеляза, че "интензитетът нараства".

По думите на говорителя, въоръжените сили на Украйна са отбили 15 руски атаки на Мариинско направление.

"Също така врагът проведе неуспешни настъпателни операции в Равнополския район на Донецка област“, ​​отбеляза той.

Вчера заместник-министърът на отбраната Анна Маляр каза, че след резултатите от миналата седмица въоръжените сили на Украйна продължават да провеждат контранастъпление на фронта и са освободили 9 кв.км. на изток и 28,4 кв. км на юг. В същото време руснаците са открили ново настъпление - на Сватовското направление.