Украинските военни продължават напредването си на две направления на фронта. Въоръжените сили на Украйна имат успехи край Бахмут и в Запорожка област. Това заяви говорителят на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна Андрий Ковальов, цитиран от РБК-Украйна.

Украинските военни продължават да оказват натиск на Мелитополско, Бердянско и Бахмутско направления.

Ковальов отбеляза, че в района на Запорожие украинските войници са успешни в два района близо до град Орехов.

"По направленията Новоданиловка – Широка балка, Новотокмачка – Новопокровка те постигнаха успех, закрепиха се на постигнатите рубежи. Нанасят огнево поражение с артилерия по идентифицираните обекти на противника и провеждат контрабатарейни мерки“, отбеляза той.

ВСУ също продължават да провеждат настъпателни действия северно и южно от Бахмут. По думите на говорителя, на южния фланг на те са постигнали частичен успех и се закрепват на позиции.

В същото време украинците съобщават, че продължават да сдържат настъплението на руснаците на Купянско, Лиманско, Авдеевско и Мариинско направления. Руските войски се опитват да пробият отбраната на ВСУ и изтеглят резерви, но засега без успех.

През последните седмици украинските военни засилиха атаките си близо до Бахмут, южно и северно от града. Също така ВСУ продължават да оказват натиск върху направленията Мелитопол и Бердянск. Те обаче се сблъскват със сериозна съпротива и засега успяха да овладеят десетина села на Южния фронт, а при Бахмут засега безусшено натискат при височините около Клещеевка, на южния фланг на руската групировка.