Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) са загубили около 20 хиляди бойци в Запорожка област в рамките на опитите си за контранастъпление от началото на юни. Това заяви ръководителят на руските власти на окупираната част от региона, предава РИА Новости.

"Ситуацията на Ореховското направление остава напрегната, ежедневно се извършват атаки по нашите позиции, врагът действа интензивно, но не щади своите войници. По приблизителни оценки противникът вече е загубил повече от 20 хиляди души,“, написа той в Telegram.

Според него Киев няма постижения, въпреки значителните загуби. Руските военни изтласкват украинците към първоначалните им позиции и спират дейността на диверсионно-разузнавателните групи.

"Без да щадят своите войници, те (Въоръжените сили на Украйна) се опитват да получат поне някаква малка победа, за да докладват на Запада. Имитация на военни действия, в които Киев понася невероятни загуби", подчерта Балицки.

На 4 юни започна отдавна обещаваното от Киев контранастъпление на Въоръжените сили на Украйна На Южнодонецкото, Запорожкото и Бахмутското направления. Миналата седмица Михайло Подоляк, съветник на ръководителя на кабинета на Володимир Зеленски, призна, че напредването на украинските войски е трудно.

Руският президент президент Владимир Путин заяви, че украинската армия търпи големи загуби и не постига успехи на нито едно от направленията. Днес министърът на отбраната на Руската Федерация Сергей Шойгу обяви, че през месеца на настъплението в района на Донбас и Запорожие въоръжените сили са унищожили 920 бронирани машини, включително 16 танка Leopard, както и 15 самолета и три хеликоптера на ВСУ.