От началото на контранастъплението Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) са изгубили в боевете 1500 от бронираните си машини. Това увери министърът на отбраната на Руската федерация Сергей Шойгу на среща с държавния глава на страната Владимир Путин, съобщават местните медии, включително ТАСС, РИА Новости, "Независимая газета“ и други.

"В определени направления по цялата [фронтова линия], където днес наблюдаваме особена активност, е изградена доста дълбока ешелонирана отбрана. Или вече може да се нарече активна отбрана, защото след началото на лятната кампания на 4 юни врагът претърпя значителни, големи, сериозни загуби в жива сила и техника - стотици танкове, повече от 1000, дори 1500 бронирани превозни средства“, подчерта Шойгу.

Германският вестник Die Zeit отбелязва, че военният министър на Москва си е спестил данните за руските загуби в Украйна. А на свой ред информационната агенция УНИАН припомня, че само преди няколко дни Путин заяви на пленарната сесия на Източния икономически форум, че в боевете в Украйна руснаците са унищожили 18 000 бронирани машини на ВСУ от различни класове.