През изминалата седмица Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) са отвоювали два квадратни километра територия на Бахмутското направление. Междувременно Руската федерация изтегля голяма част от войските си на изток. Това заяви заместник-министърът на отбраната на Украйна Анна Маляр, цитирана от РБК-Украйна.

"Що се отнася до Бахмутското направление, ние напредвахме там през цялата седмица с променлив успех, защото врагът се  окопава във всеки метър земя. Всичко това се случва под плътен вражески огън, разминиране“, заяви Маляр.

По думите й от източните части на Русия към фронта се придвижват голямо количество професионални подразделения. Въпреки това украинските войски се придвижваха напред на южния фланг около Бахмут.

"Ако говорим най-общо за нашата офанзива там, то това са 37 кв. км. А през изминалата седмица нашите са взели 2 кв. км. Няма нужда да измерваме такива напредъци в цифри. Тъй като, освен че напредват напред унищожен е голям брой жива сила на противника и е унищожено голямо количество техника“, посочи зам.-министърът.

Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна съобщава, че украинските военни продължават настъпателните операции северно и южно от Бахмут. В същото време руските войски се опитват да навлязат в района на Клещеевка южно от Бахмут.

Представителят на Източната група войски Сергей Череватий заяви, че Русия е загубила повече войски на Бахмутското направление, отколкото по време на войната в Афганистан.