Въоръжените сили на Украйна водят настъпателни действия на Мелитополското и Бердянското направление, закрепвайки се на постигнатите рубежи, за денонощие са поразени 1 район на съсредоточаване на жива сила, въоръжение и военна техника, 3 склада с боеприпаси, 18 артилерийски системи на огневи позиции, 3 ЗРК и 2 станции за радиоелектронна борба на руснаците, съобщават от Генералния щаб на ВСУ във вечерната си сводка, цитирана от "Украинская правда“.

"Силите за отбрана на Украйна продължават провеждането на настъпателна операция на Мелитополското и Бердянското направления, закрепват се на достигнатите рубежи, нанасята огнево поражение от артилерия по идентифицираните обекти на противника, провежданет се контрабатарейни мерки“, се казва в изявлението.

През денонощието авиацията на ВСУ е нанесла 13 удара по районите на съсредоточаване на личния състав на Въоръжените сили на Руската Федерация, 3 - по зенитно-ракетни системи, 1 - по команден пункт.

В същото време руснаците продължават да концентрират основните си усилия на Лиманско, Бахмутско, Авдеевско и Мариинско направления, където тежките боеве продължават. През денонощието са се състояли 30 бойни сблъсъка, се казва в сводката на Генщаба на ВСУ.

На волинското и полеското направления оперативната обстановка не се е променила съществено. Няма признаци за формиране на настъпателни групировки.

През изминалото денонощие на Северско и Слобожанско направления руснаците са направили неуспешни опити да вкарат ДРГ през държавната граница на Украйна, понесли са загуби и са отстъпили. За да прикрие отстъплението, ДРГ използва оръдия и реактивна артилерия. През изминалото денонощие са нанесени минохвъргачни и артилерийски удари по над 15 населени места. Това са по-специално Карповичи, Михалчинска слобода, Черниговска област; Середина-Буда, Волковка от Сумска област и Одноробовка, Уди, Волчанск, Охримовка, Землянки от Харковска област.

На фронта край Бахмут, под силен въздушен и артилерийски огън, ВСУ успешно са отблъснали  руски атаки в района на Богдановка, Донецка област, се отбелязва в сводката. В същото време украинските войници продължават да извършват настъпателни операции на юг и север от град Бахмут и да се консолидират на постигнатите линии. Повече от 15 населени места са пострдали от руски артилерийски обстрел. Сред тях са Васюковка, Марково, Богдановка, Хромовое, Ивановское, Часов Яр, Клещеевка, Александро-Шултино и Северна Донецка област.

Генералният щаб на ВСУ отбелязва, че на Авдеевското направление продължават да сдържат настъплението на руските войски в района на Авдеевка на Донецка област. В същото време руснаците са обстреляли повече от 10 населени места, по-специално пострадаха Очеретино, Бердичи, Степное, Авдеевка, Тоненкое и Первомайское в Донецка област.

Според сводката, на Запорожкото и Херсонското направления руснаците съсредоточават основните си усилия върху предотвратяването на настъплението на ВСУ. Нанесен е въздушен удар в района на Равнопол на Запорожка област. Регистриран еартилерийски обстрел на повече от 30 населени места, сред които Левадное, Олговское, Малиновка, Гуляйполе, Белогорье на Запорожка област; Змиевка, Лвовске, Токаревка, Антоновка, Велетенске, Станислав Херсонска област и град Херсон.