Въоръжените сили на Украйна са унищожили още един руски танк Т-90 с гъсеничен минен трал КМТ-7. Това се е случило край село Перемоха в Покровския район на фронтовата линия, съобщи военният и политически наблюдател Олександър Коваленко в Telegram.

Той отбелязва, че Т-90С е експортна версия на танка "с много интересна история".

"Те са били доставяни основно по договори за Индия - Т-90С Bhishma, но някои от танковете не са били приети поради лошо сглобяване и други неизправности/дефекти. По време на експортните доставки се натрупа известен брой такива танкове и от ноември-декември 2022 г. те бяха активно изпращани в зоната на бойните действия", пише Коваленко.

"Според някои данни руските сили са загубили 15 от тях, според други - 10... Във всеки случай тенденцията е много интересна, като конкретно показва колко Т-90С руският военнопромишлен комплекс, а именно "Уралвагонзавод", може да изпрати в зоната на бойните действия в рамките на един месец, заедно с всички останали продукти", допълва той.

Коваленко внимание и на факта, че Т-90С много по-често са оборудвани с тралове КМТ-7 и ТМТ-К. "Практически всяка унищожена единица е имала трал".

"И в заключение бих искал да отбележа, че по време на пълномащабната война с Русия са проверени 150 унищожени/повредени/откраднати танка Т-90А/АК/СМ. По непотвърдени данни тази бройка надхвърля 200 единици", пише той.