Вечерта на 14 януари Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) са свалиха руски самолет за ранно предупреждение и управление А-50 и бомбардировач Ил-22 над Азовско море, предава УНИАН, като се позовава на съобщение в Telegram на депутата от "Слуга на народа“ Юрий Мисягин.

"Около 21:00 часа украински подразделения обстреляха два самолета на руските въоръжени сили, а именно самолет A-50 и бомбардировач Ил-22, които се намираха над Азовско море“, написа украинският народен представител.

Според него сваленият Ил-22 се е опитвал да стигне до най-близкото летище и е изчезнал от радарите в района на Керч. Впоследствие говорителят на Украинската доброволческа армия "Юг“ Сергей Братчук заяви, че негови източници са регистрирали изчезването на А-50 от радарите в района на Азовско море и свалянето на Ил-22.

"Според предварителните данни информацията е потвърдена, така че чакаме коментари от ВВС. Ако говорим за самолети за радарно проследяване на далечни разстояния, тогава са произведени само 30 единици“, поясни Братчук в Telegram.

Позовавайки се на източници във ВСУ, РБК-Украйна съобщава, че А-50 е бил свален веднага след като е заел дежурство в района на Кириловка, около 21:10-21:15 часа. Той е спрял да отговаря на заявки на тактическата авиация, впоследствие руски пилот на Су-30 е заснел пожар и катастрофа на неидентифициран самолет.

Ил-22м1 (бордов номер 75106) е заемал дежурство в района на Стрелковой и е бил свален край бреговете на Азовско море около 21:00 часа. Повреденият самолет е поискал да кацне в Анапа, пилотът е поискал евакуация, както и повикане на лекари и пожарникари.