През изминалата седмица Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) са си върнали контрола над почти 18 квадратни километра на изток и на юг в страната, предава РБК-Украйна, като се позовава на съобщение на заместник-министъра на отбраната Анна Маляр в Telegram.

"През изминалата седмица в резултат на настъпателни действия бяха освободени общо почти 18 квадратни километра. Като цяло освободената площ по време на настъплението е 210,5 квадратни километра", написа Маляр.

На юг украинските военни продължават провеждането на настъпателна операция на Мелитополско и Бердянско направление. Проведени са настъпателни операции в районите на Макаровка, Старомайорское, Новодаровка, Заслон, Малая Токмачка, Новопокровка, Пятихатки, Грозовое.

За една седмица, в резултат на настъпателни действия в определени райони, освободените територии се увеличават с 10,9 квадратни километра.

Общо от началото на настъплението на юг ВСУ са напреднали с 9,25 км. Освободената площ е 179,5 квадратни километра.

На изток през изминалата седмица украинските военни са си върнали контрола над седем квадратни километра в Бахмутско направление.

Междувременно руснаците активно настъпват на Купянско направление в района на Харков, като провеждат щурмови операции, за да се опитат да изтласкат ВСУ отвъд река Оскол.