Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) поддържат присъствие на левия бряг на Днепър в района на Херсон от известно време, но тези позиции все още не може да се считат за плацдарм. Това е заключението на експертите на базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW), предава РБК-Украйна.

Украинците заеха позиции западно от Козачи Лагери след няколко дни на ограничени нападения през река Днепър. Руски блогъри твърдят, че украинските разузнавателни групи продължават да действат западно от населеното място, но самото то все още е превзето.

Твърди се, че украинските разузнавателни екипи продължават да действат в района на Антоновския мост и Голи Пристан и да извършват рейдове през река Днепър. Продължаващите съобщения, че ВСУ поддържат присъствие на източния бряг на Днепър, предполагат, че руските сили са загрижени, че украинците са заели "полуустойвичи позиции“ на брега.

Според анализаторите на ISW ефективна руска механизирана контраатака може да застраши предните позиции на ВСУ, но не е ясно дали руските сили разполагат с необходимите резерви, за да предприемат такава.

Ключови изводи:

ВСУ продължават контранастъпателните операции на най-малко два сектора от фронта и според съобщенията са направили тактически важен напредък по административната граница между Запорожка и Донецка област;

Съобщава се, че на 12 август са нанесени два ракетни удара по моста през Керченския пролив и удар с дрон по окупирания Крим;

На 12 август руските войски са провели контранастъпателни операции на линията Купянск-Сватово-Кременная, в района на Бахмут, но не са постигнали успех.