Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) са предприели опит да нанесат нов удар по Кримския мост с ракета С-200, преоборудвана в ударна версия с цел поразяване на наземни цели, се казва в съобщение от Министерството на отбраната на Руската федерация в Telegram.

Една от ракетите С-200, изстреляни от ВСУ на 9 юли, е била насочена към Кримския мост, е съобщил началникът на Главния щаб на Въздушно-космическите сили на Русия генерал-полковник Виктор Афзалов на командващия Обединената групировка войски генерал Валерий Герасимов.

Според него руските системи за противовъздушна отбрана са унищожили две ракети С-200, а още две от същите ракети са били изведени от строя чрез средствата за радиоелектронна борба. Няма жертви и разрушения, подчерта Афзалов.

Ден по-рано ръководителят на Крим Сергей Аксьонов заяви, че силите на ПВО са свалили крилата ракета в района на Керч. При инцидента няма ранени и жертви. В същия ден движението по Кримския мост бе преустановено. Telegram каналът Mash съобщи, че това се дължи на опит на украинската армия да атакува частта му в района на Керч.